Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου 1 - προσεχώς

προσεχώς.......

Σε λίγες μέρες στο Play Store  της Google θα ανεβάσω μια εφαρμογή για τα Μαθηματικά της Α΄ Γυμνασίου. Η εφαρμογή θα περιέχει 398 ασκήσεις από τα Κεφάλαια 1 και 2 όπως αυτά υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο. Μια εφαρμογή-παιχνίδι με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές στο δύσκολο έργο τους.
Μια εφαρμογή χρήσιμη για τους μαθητές για  εξάσκηση τώρα αφού είναι γνωστό ότι τα Μαθηματικά της Α΄ Γυμνασίου αποτελούν επανάληψη των Μαθηματικών του Δημοτικού. Η ύλη τους όχι μόνο δεν είναι τελείως άγνωστη στους μαθητές αλλά αντίθετα θα δουν ότι μεγάλο μέρος της, τους είναι γνωστό. Χρήσιμη η εφαρμογή και για επανάληψη αργότερα όταν θα χρειαστεί να γράψουν κάποιο διαγώνισμα ή ΤΕΣΤ στα κεφάλαια αυτά. Επανάληψη - εξάσκηση  με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου.
Αναλυτικότερα:

Οι ασκήσεις που υπάρχουν είναι κλειστού τύπου, της μορφής:
  • Σωστό – Λάθος – από 55 ασκήσεις σε κάθε κεφάλαιο.
  • Πολλαπλή επιλογή – από 55 ασκήσεις σε κάθε κεφάλαιο.
  • Πολλαπλή επιλογή (π.ε.) με εικόνα – από 44 ασκήσεις σε κάθε κεφάλαιο.
  • Επίλυση προβλήματος (συμπλήρωση κενού) – από 44 ασκήσεις σε κάθε κεφάλαιο.
Σημείωση: Στη συμπλήρωση κενού μπορούμε να γράψουμε τις λέξεις και χωρίς τόνο.

Ο μαθητής μπορεί να προσπελάσει το σύνολο των ασκήσεων της εφαρμογής, με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Α΄ τρόπος: με διεξαγωγή TEST.
TEST των 18 ασκήσεων, σε 4 θέματα. Κάθε τεστ έχει: 5 ασκήσεις σωστό - λάθος, 5 πολλαπλή επιλογή, 4 πολλαπλή επιλογή με εικόνα, 4 προβλήματα προς επίλυση. Οι ασκήσεις, στην περίπτωση αυτή, επιλέγονται τυχαία από τη βάση ασκήσεων της εφαρμογής και για το λόγο αυτό ποτέ δύο ΤΕΣΤ δε θα είναι ίδια, αφού δημιουργούνται χωρίς υπερβολή, εκατομμύρια συνδυασμοί ασκήσεων. 
Ο μαθητής λοιπόν, μπορεί να τρέξει όσα συνεχόμενα τεστ επιθυμεί χωρίς να παρουσιάζονται ίδιες ασκήσεις. 
Επίσης είναι δυνατόν ένα σύνολο μαθητών να διεξάγει συγχρόνως ΤΕΣΤ χωρίς να έχουν ανά δύο ίδια θέματα αφού ο αλγόριθμος για κάθε μαθητή θα επιλέγει τις ασκήσεις τυχαία. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για σχολεία ή φροντιστήρια με αρκετούς μαθητές και διεξαγωγή ΤΕΣΤ χρησιμοποιώντας tablet. Ο μαθητής σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ελέγξει τις γνώσεις του χωρίς το κουραστικό αλλά κυρίως χρονοβόρο γράψιμο. Ο δάσκαλος - καθηγητής μπορεί επίσης σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσει τους μαθητές του ή να εντοπίσει τυχόν κανά στις γνώσεις τους.
B΄ τρόπος: με σειριακή προσπέλαση των ασκήσεων.
Μπορεί ο μαθητής να κάνει επανάληψη, κάνοντας εξάσκηση με τις ασκήσεις κάθε θέματος (κατηγορίας ασκήσεων) ξεχωριστά. Μπορεί να ασχοληθεί με όλες τις ασκήσεις που είναι αποθηκευμένες ως Σωστό - Λάθος, ή τις ασκήσεις πολλαπλής επιλογής κ.λπ., ή όσες θέλει από αυτές, αφού υπάρχει κουμπί STOP για τον τερματισμό της διαδικασίας. Επειδή η προσπέλαση στην περίπτωση αυτή είναι σειριακή, δίνεται η δυνατότητα στο μαθητή να συνεχίσει κάποια άλλη χρονική στιγμή την εξάσκηση με τις ασκήσεις, από εκεί που σταμάτησε. Μπορεί λοιπόν σιγά – σιγά να ασχοληθεί με όλες τις ασκήσεις. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει και την ενσωματωμένη αριθμομηχανή (calculator) αν χρειαστεί να κάνει κάποιες πράξεις.Οι ασκήσεις που περιέχονται στην εφαρμογή αυτή, καλύπτουν λοιπόν όλη την διδακτέα ύλη από τα παρακάτω κεφάλαια του σχολικού βιβλίου:
  • Κεφάλαιο 1ο: Οι φυσικοί αριθμοί
  • Κεφάλαιο 2ο: Τα κλάσματα

Συγκεκριμένα:

Κεφάλαιο 1ο : Οι φυσικοί αριθμοί
Παράγραφος 1.2 : Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών
Παράγραφος 1.3 : Δυνάμεις φυσικών αριθμών
Παράγραφος 1.4 : Ευκλείδεια διαίρεση - Διαιρετότητα
Παράγραφος 1.5 : Χαρακτήρες διαιρετότητας - ΜΚΔ - ΕΚΠ

Κεφάλαιο 2ο : Τα κλάσματα
Παράγραφος 2.1 : Η έννοια του κλάσματος
Παράγραφος 2.2 : Ισοδύναμα κλάσματα
Παράγραφος 2.3 : Σύγκριση κλασμάτων
Παράγραφος 2.4 : Πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων
Παράγραφος 2.5 : Πολλαπλασιασμός κλασμάτων
Παράγραφος 2.6 : Διαίρεση κλασμάτων

Καταβλήθηκε προσπάθεια, οι ασκήσεις να είναι τέτοιες ώστε ο μαθητής να μη χρειάζεται στυλό και χαρτί για να απαντήσει. Αρκεί να γνωρίζει καλά τη μεθοδολογία.Η εφαρμογή έχει προσεχθεί για την λειτουργικότητά της, την καταλληλότητα από χρηστική άποψη, την διαλειτουργικότητα, την αξιοπιστία, την ευχρηστία της. Λειτουργεί σε κινητά και ταμπλέτες android διαφόρων διαστάσεων και αναλύσεων οθόνης (από 240x320 και πάνω, ας είναι καλά το scroll της οθόνης).
Μπορείτε να αγοράσετε εφαρμογές, στο Google Play, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους πληρωμής όπως:- με απλή χρεωστική κάρτα ανάληψης μετρητών, ή- πιστωτική κάρτα, ή- κάρτα PayPal - με κάρτα δώρου (gift card) της Google που υπάρχει σε πολλά καταστήματα.Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
ή εδώ για τις gift cards:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου